Meer uitleg over Multivitamine

Wat zijn multivitamines?

Er zijn verschillende soorten supplementen op de markt. Supplementen waar maar één of enkele vitamines in zitten, maar ook supplementen waarin bijna alle vitamines en mineralen zitten: multivitamines.

Multivitamines kunnen een aanvulling op zijn op je dagelijkse gezonde voeding. Ze zijn in verschillende vormen verkrijgbaar: tabletten, druppels, sprays en kauw- en bruistabletten. Vitaminesupplementen zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogist, apotheek en in de supermarkt.

Alle 13 vitamines zitten in een multivitamine. Dat is maar goed ook: ze hebben alle 13 namelijk verschillende, maar belangrijke functies in het lichaam. Er zitten er ook mineralen in een multivitamine.

Gezonde voeding is altijd de belangrijkste basis om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Uit de Voedsel Consumptie Peiling blijkt echter dat het merendeel van de Nederlanders niet gezond genoeg eet. Multivitamines zijn dat een goede aanvulling. Ze kunnen zorgen voor extra energie bij vermoeidheid en zorgen dat de weerstand op peil blijft.

Heb ik een multivitamine nodig?

Als je gezond en gevarieerd eet krijg je alle vitamines en mineralen in voldoende mate binnen. Maar in de praktijk is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Slechts een klein deel van de Nederlanders eet iedere dag volgens de schijf van vijf. De overgrote meerderheid redt dat niet. In zo’n geval kan aanvulling in de vorm van een multivitamine nuttig zijn.

Sommige groepen hebben altijd extra vitamines nodig, hoe gezond ze ook eten. Zwangere vrouwen bijvoorbeeld, maar ook senioren en mensen met een donkere of een getinte huid.

Dan zijn er tot slot mensen voor wie extra vitamines aan te raden zijn vanwege hun leefstijl. Rokers bijvoorbeeld, of veganisten. Maar dit geldt ook voor mensen die aan het lijnen zijn of veel sporten.

Claims

In Nederland moeten alle (multivitamine)supplementen voldoen aan wettelijke eisen die staan vermeld in de Warenwet. De Nederlandse wet stelt verder strenge eisen aan wat er op een etiket mag staan. Zo mogen alleen gezondheidseffecten worden vermeld in de vorm van een claim op de verpakking als deze wetenschappelijk zijn bewezen.

Een voorbeeld van een goedgekeurde claim is: ‘Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten’.

Fabrikanten van voedingsmiddelen en supplementen konden hun gezondheidsclaims tot begin 2008 ter goedkeuring voordragen aan de Europese Commissie. De Commissie heeft ongeveer 4000 claims voorgelegd aan de European Food Safety Authority (EFSA). Na een strenge beoordeling heeft  de Europese Commissie een lijst opgesteld met 222 toegestane gezondheidsclaims. Meer dan de helft van de goedgekeurde claims gaat over vitamines en mineralen.

Wat is veilig?

Vitamines zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Extra veel vitamines zorgen niet dat je extra gezond wordt. Toch kan aanvulling in sommige gevallen heel zinvol zijn. Zolang je geen extreme hoeveelheden vitamines neemt is een supplement volstrekt veilig.

In Nederland is voor een groot aantal vitamines een veilige bovengrens vastgesteld. Dat is de hoeveelheid die nog veilig is. Langdurig gebruik van een multivitamine met doseringen boven deze grens kan klachten geven.

Indien je vermoedt klachten te hebben door het gebruik van een (multi)vitaminesupplement raden we je aan om contact op te nemen met je behandelend arts of de betreffende fabrikant.

Wie hebben altijd extra vitamines nodig?

Welke voedingssupplementen geschikt zijn voor jou, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De meeste supplementen zijn ter aanvulling op een gezonde voeding, maar sommige mensen hebben altijd extra vitamines nodig. Bij twijfel over het nemen van een supplement kun je het beste overleggen met je arts of diëtist.

Deze groepen hebben extra vitamines nodig:

  • Vrouwen die zwanger zijn of willen worden.
  • Baby’s.
  • Kinderen tot vier jaar.
  • Vrouwen boven de 50 jaar.
  • Mannen en vrouwen boven de 70 jaar.
  • Mensen die niet voldoende buiten komen of hun huid bedekken.
  • Mensen met een donkere of getinte huid.
  • Veganisten.

Daarnaast zijn er groepen die extra op hun (eet)gewoontes moeten letten vanwege een grotere kans op een vitaminetekort; (top)sporters, lijners, ouderen, rokers, vegetariërs, zieken en medicijngebruikers. Het beste is om de (eet)gewoontes aan te passen, maar als dit niet lukt, dan kan een multivitamine voor aanvulling zorgen.

Tegenwoordig kun je ook heel makkelijk en gratis online testen (extern) of je van een bepaalde vitamine een tekort hebt:

Klik hier om te kijken welk en /of Magnesium tekort je hebt. Om te weten of je een vitamine B12 tekort hebt kun je hier testen.